ویژه سفر به استان کرمانشاه ( بخش پنجم)
یکی از سیاستهای اصلی روابطعمومی و اموربینالملل شرکت مادر تخصصی، معرفی پتانسیل های شرکت مادر و صندوقهای غیردولتی حمایت از توسعه بخش کشاورزی کشور به مسئولان ملی برای پشتیبانی از صندوقها، کشاورزان و فعالان این عرصه است. در این میان بهترین راه معرفی صندوقها از سوی خود کشاورزان و بهرهبردارانی است که سهامدار این صندوقها هستند یا از تسهیلات لازم با عاملیت شرکت مادر برخوردار می شوند.
در این راستا برای تحقق یافتن این مهم، منصور بنیاب؛ سرپرست روابط عمومی شرکت مادر تخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایهگذاری در بخش کشاورزی با بازدید از بزرگترین پروژه غرب کشور یعنی احداث باغ ۴ هزار هکتاری در نقطه مرزی خسروی شهرستان قصر شیرین در استان کرمانشاه با مسئولان پروژه که با حمایتهای شرکت مادر تخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی به کشاورزی خود رونق و جانی دوباره بخشیدهاند، صحبت و گفتوگو کرد. در ادامه بخشی از این گفتوگوها را میخوانیم.
***
استان کرمانشاه یکی از مناطق ویژه کشت محصولات باغی در ایران است و منطقه طرح ۴۰۰۰ هکتاری باغ مرکبات نیز یکی از مناطق بسیار مستعد برای تولید محصولات باغی از جمله انگور، خرما و مرکبات محسوب می شود. شهرستان قصرشیرین نیز که به مساحت ۲۰۰۵ کیلومتر مربع در ۱۶۶ کیلومتری غرب استان کرمانشاه واقع شده است، از شمال و غرب به کشور عراق، از جنوب به استان ایلام و از شرق به شهرستان های سرپل ذهاب و گیلان غرب محدود می شود.
مهندس عظیمی؛ مدیرعامل شرکت کشت و صنعت پیوند بیستون پارس گفت: منطقه مرزی قصر شیرین که این پروژه در آن منطقه واقع شده جزء مناطق نسبتا گرم و خشک و از جمله مناطق جنوب غربی استان بوده که آب و هوای مناسبی برای احداث باغات گرمسیری و نیمه گرمسیری دارد.اراضی پروژه احداث باغ ۴ هزار هکتاری از شمال به جاده قصر شیرین- خسروی از غرب به مرز ایران و عراق و از جنوب به رودخانه الوند و از شرق به ناحیه عمرانی فاز ۲ شیلات محدود میشود. اراضی باغ در مجاور پایانه مرزی خسروی قرار دارد که بازار خوبی را برای صادرات محصول به کشور همسایه و سایر نقاط دنیا با توجه به پایانه مرزی خسروی ایجاد میکند. این نقطه در شهرستان قصرشیرین دارای مزیتها و پتانسیل بالقوه اقتصادی است، همچنین امکانات بالقوه آبی و اراضی مناسب آن باعث شده توصیه های کارشناسی بر این قرار گیرد که در این اراضی به احداث باغات، تولید نخیلات و تاکستان صورت پذیرد.
مهندس عظیمی تصریح کرد: با توجه به بن بست بودن شهرستان قصرشیرین، امکان ایجاد صنایع دیگر در این شهرستان را کاهش می دهد و تنها سرمایه گذاری قابل توجیه با توجه به شرایط آب و هوایی مساعد منطقه در بخش باغداری است. استفاده از نهالهای سالم (نهال پایه)، انتخاب پایه های مناسب، استفاده از ارقام مناسب براساس مطالبات بازار، استانداردسازی محصولات، کاشت متراکم، الگوی کشت بافت برای خرما و انگور، استفاده بهینه از منابع در دسترس، ایجاد ۳۰۰۰ هکتار باغ مدرن و مجهز به سیستم های مکانیزه نگهداری باغات و برداشت محصول، بالا رفتن راندمان و افزایش بهرهوری از جمله موارد تاثیرگذار در بهینهسازی راندمان برداشت محصولات کشاورزی هستند. علاوه بر روند صعودی رشد مصرف، هم در بازار داخلی و هم در بازارهای خارجی و نیز سود قابل توجهی که فعالیت باغداری عائد کشور میکند، وجود اراضی یکپارچه، استفاده مواد بیولوژیکی و نزدیک بودن به بازار خارجی به ویژه کشورهای عراق و ترکیه و استفاده از روشهای صحیح کاشت، داشت، برداشت، جمع آوری و عرضه محصول، بسته بندی مناسب و رعایت مسائل بهداشتی از دیگر نقاط قوت این پروژه هستند.
مدیرعامل این شرکت بیان کرد: حجم بالای محصولات باغی تولید شده در این پروژه و نیاز بازار به عرضه محصولات و مشتقات در بسته بندی های مناسب و نیز اجتناب ناپذیر بودن نگهداری محصولات تا زمان ورود به بازار باعث شده که در این پروژه سردخانهها، سیستم های بسته بندی و فراوری محصول نیز احداث شود.
عظیمی اظهار داشت: با توجه به تنوع ارقام کشت شده و توالی زمان برداشت محصول و نیز سطح بالای زیر کشت، نیاز به نیروی کار و اشتغال زایی پروژه بدیهی است. نیروی کار موردنیاز پروژه شامل ۱۲۰ تن نیروی دائم فنی، مالی و اجرایی و نیز ۶۰۰ تن نیروهای فصلی سالانه برای عملیات داشت و آبیاری و نیز ۴۸۰۰ تن کارگران فصلی برای عملیات برداشت میوه ها، سورتیگ، بستهبندی و حمل تا بازار مصرف است. هم اکنون صددرصد افراد شاغل در طرح از نیروهای بومی استان کرمانشاه و عمدتاً فارغالتحصیلان شهرستان قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلان غرب هستند.
همچنین مهندس زرنگار؛ مدیرمالی شرکت کشت و صنعت پیوند بیستون پارس گفت: عملیات احداث باغات در منطقه قصر شیرین با بازدید مدیران بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی در سال ۸۹ کلید خورد.
وی افزود: این زمین ۴ هزار هکتار با عاملیت صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی برای دریافت تسهیلات ۱۵۰ میلیارد تومانی از صندوق توسعه ملی درخواست وام داد که در مرحله انعقاد قرارداد است.
زرنگار تصریح کرد: تاکنون ۱۴ میلیارد تومان برای این پروژه هزینه شده است که ۹ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان آن را بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی و ۱ میلیارد و ۱۸۰ میلیون تومان آن از بخش تسهیلات یارانه ای آبیاری تحت فشار بخش کشاورزی از طریق صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی استان کرمانشاه تامین شده است.
مهندس نوری، مسئول باغبانی شرکت کشت و صنعت پیوند بیستون پارس نیز گفت: ۳۰۰۰هکتار باغات مدرن شامل مرکبات ۱۴۰۰ هکتار، انگور ۱۰۰۰ هکتار و نخیلات ۶۰۰ هکتار است و ارقام انتخابی برای این باغ به صورت ارقام خرما شامل ربی، پیارم، دیری، زاهدی، اشرسی و سایر ارقام کلکسیون است. همچنین ارقام انتخاب شده انگور شامل یاقوتی، ردفلیم، پرلت، ترکمنستان۴و ارقام مرکبات شامل پرتقال والنسیا، مارس ارلی، هاملین، نارنگی، کینو، پرل تانجلو، گریپ فروت ردبلاش و لمون رقم لیسبون، لیموترش و لیموشیرین هستند.
مهندس نوری تصریح کرد: یک نهالستان بزرگ با هدف تأمین ۲ میلیون نهال طراحی و عملیات اجرائی آن از سال ۹۰ با ساخت یک گلخانه و خزانه انتظار با وسعت ۳ هکتار آغاز شده است و تا کنون بالغ بر ۲۴ هزار اصله نهال کشت بافتی خرما،۱۷۰ هزار اصله نهال انگور و ۱۰۰ هزار پایه مرکبات تأمین و به منطقه حمل شده است.
مسئول باغبانی شرکت بیان کرد: مجموع تولید سالیانه باغات احداثی ۸۱۰۰۰ تن و شامل ۴۵۰۰۰تن مرکبات، ۳۰۰۰۰ تن انگور و ۶۰۰۰ تن خرما است.
وی گفت: آب مورد نیاز طرح از دو منبع بند انحرافی قصرشیرین و نیز رودخانه الوند توسط سازمان آب منطقه ای تأمین و تخصیص داده شده است. همچنین استخر و آب بندان های بزرگ ذخیره آب با گنجایش ۳۴ میلیون متر مکعب طراحی و به منظور ذخیره آب زمستانی مازاد ساخته خواهد شد. از سوی دیگر شبکه آبیاری به صورت قطره ای هوشمند برای احداث باغات به وسعت ۳۰۰۰ هکتار طراحی شده است.