توسعه و تقویت صندوق های حمایت از منابع طبیعی در میان فعالیتهای جهشی ۹گانه منابع طبیعی قرار دارد
سرپرست سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در نخستین نشست سراسری با مدیران منابعطبیعی ستادی و استانی از فعالیتهای جهشی ۹گانه منابعطبیعی رونمایی کرد که توسعه و تقویت صندوقهای حمایت از توسعه منابعطبیعی در میان آن قرار گرفته است.
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل شرکت مادر تخصصی به نقل از مرکز اطلاعرسانی سازمان جنگلها، مسعود منصور که روز سه شنبه سوم اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ به صورت مجازی اهداف، سیاستها و برنامههای اجرایی سال ۹۹ را تبیین میکرد، از طرح «۹ در ۹۹» شامل فعالیتهای ۹ گانهای که باید به صورت جهشی در سازمان جنگلها در سال جاری اجرایی شود، رونمایی و تأکید کرد این محورها باید امسال در منابعطبیعی کشور به صورت جهشی اجرایی شود.
** توسعه و تقویت صندوقهای حمایت از توسعه منابعطبیعی با استفاده از ظرفیتهای قانونی
سرپرست سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور تشکیل صندوق حمایت از توسعه منابع طبیعی را یکی از محورهای ۹ گانه منابع طبیعی نام برد و تشکیل آن را امری لازم و ضروری خواند و افزود: ایجاد صندوق میتواند ضمن فراهم کردن مشارکت فعال مردم، آسیبهای وارده بر منابعطبیعی را کاهش دهد.
مسعود منصور دفتر ترویج و مشارکتهای مردمی را موظف کرد با حضور در جوامع محلی حامی و مشوق تشکیل صندوق در بین تعاونیها و تشکلهای مردم نهاد باشد.
وی دولت الکترونیک و ایجاد اتوماسیون اداری در گردش اطلاعات و نامههای اداری را امری لازم و ضروری دانست و تاکید کرد: تمامی ادارات منابعطبیعی در شهرستانها باید به اتوماسیون اداری متصل باشند تا تمامی مکاتبات رصد شود و از آسیبها و خطاهای وارده جلوگیری شود.
** کاداستر اراضی ملی، ضرورت اساسی برای منابع طبیعی
منصور اجرای طرح کاداستر را یکی از محورهای ۹گانه سازمان جنگلها نام برد و تأکید کرد: کاداستر اراضی ملی با اولویت عرصههای جنگلی و سواحل باید با جدیت ادامه پیدا کند.
وی افزود: تمامی عرصههای تحت مدیریت منابعطبیعی نباید تا پایان امسال بدون تشخیص باشند، برای منابعطبیعی اصلاً پسندیده نیست که هنوز عرصههایی از قبل وجود داشته باشد که برگ تشخیص نداشته باشند.
** تشخیص، تعیین حدود و آگهی ذخیرهگاههای جنگلی
سرپرست سازمان جنگلها «تشخیص، تعیین حدود و آگهی ذخیرهگاههای جنگلی» را یکی دیگر از محورهای ۹ گانه اعلام و تاکید کرد: آیین نامه اجرایی سال ۱۳۷۲ ما را مکلف کرده است و رویشگاههای جنگلی را شناسایی و برای آن طرح تهیه کنیم.
وی با بیان اینکه امسال تمامی ذخیرهگاهها در منابعطبیعی شناسایی و آگهی میشوند از شورای عالی جنگل خواست شاخص تعیین مرز ذخیرهگاهها را تدوین تا به استانها اعلام نماید و حدود و ثغور آن معلوم شود.
** گیاهان دارویی مصداق جهش تولید در کشور
منصور درباره طرح مرتعداری و مدیریت مراتع به عنوان یکی از محورهای ۹گانه گفت: مرتع باید در قالب طرح و با رویکرد اقتصادی با تأکید بر گیاهان دارویی مدیریت شود و این موضوع زمینهساز جهش تولید در حوزه گیاهان دارویی مرتعی را فراهم میکند.
** تعیین تکلیف مدیریت پارکهای جنگلی
وی در بخش دیگری از راهبردها و محورهای اساسی سازمان جنگلها به پارکهای جنگلی اشاره و خاطرنشان کرد: هیچ پارک جنگلی امسال بدون مجری و قرارداد باقی نمیماند.
وی اضافه کرد: کمیتههای فنی باید درباره حفاظت بهینه پارکهای جنگلی مزایده برگزار کرده و برای آن مجری تهیه کنند.
منصور همچنین از مدیران منابع طبیعی استانها خواست در هر استان یکی از پارکهای جنگلی را بنام شهدای مدافع حرم و پارک دیگر را به نام شهدای منابعطبیعی نامگذاری کنند.
سرپرست سازمان جنگلها زراعت چوب و محصولات فرعی جنگل و مرتع را ثروت عظیم منابع طبیعی کشور خواند و افزود: ضرورت دارد که همه این محصولات تابع طرح و برنامه باشند تا با بهرهبرداری اصولی، از انقراض گونههای نادر و کمیاب جلوگیری شود.
** با توسعه زراعت چوب، انگیزه قاچاق از بین میرود
منصور در ادامه به اهمیت زراعت چوب در کشور اشاره کرد و گفت: امسال باید در تولید چوب رکورد زده و جهش چشمگیری داشته باشیم و با حمایت از تولید کنندگان، انگیزه قاچاق چوب را در کشور کم کنیم.
وی تشریح کرد: در اراضی غیر ملی، منابعطبیعی به عنوان حامی عمل کند و ضمن برقراری ارتباط بین تولیدکننده و مصرف کننده، تسهیلات ارزان قیمت و یارانه تولید نهال در اختیار مردم قرار دهد.
وی درباره نقش منابعطبیعی در توسعه زراعت چوب در اراضی ملی نیز گفت: در استانهای شمالی کشور به علت شرایط اقلیمی، مشکل توسعه زراعت چوب وجود ندارد و در سایر استانها نیز میتوان از آبهای غیر متعارف به توسعه زراعت چوب پرداخت.
منصور همچنین گفت: با شناسایی عرصههای مستعد، امسال بخش قابل توجهی از این عرصهها زیر کشت زراعت چوب قرار می گیرد و از سطوح کشت شده سال قبل نیز در قالب طرح و ضوابط قانونی بهرهبرداری میشود.
سرپرست سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری، مقابله با بیابانزایی، توقف بهرهبرداری چوب از جنگلهای شمال اجرای طرح جایگزین و طرح صیانت از جنگلهای کشور را ۴ طرح محوری منابع طبیعی نام برد و خاطرنشان کرد که طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری مشتمل بر اقدامات سازهای، بیومکانیکی و بیولوژیکی است و سازمان جنگلها با وجود اعتبارات صندوق توسعه ملی در اجرای آن رسالت بسیار سنگینی دارد.
وی همچنین پدیده بیابانزایی را مشکل جدی کشور برشمرد و یادآور شد: منابع مالی قابل توجهی برای مقابله با گرد و غبار پیشبینی شده و باید با جدیت کار آن دنبال شود.
مسعود منصور در ادامه سخنان خود که به شکل مجازی و از طریق ویدئو کنفرانس برای مدیران منابع طبیعی سراسر کشور ارائه می شد به ارتقای پوشش حفاظتی در عرصههای منابعطبیعی اشاره و تاکید نمود که عرصهها باید بر اساس نقاط بحرانی، نیمهبحرانی و عادی تقسیم بندی شوند و نیروهای حفاظتی در این بلوک ها باید ساماندهی گردد.
سرپرست سازمان جنگلها در این باره به وجود ۳۰۰ هزار همیار طبیعت در منابع طبیعی کشور اشاره کرد و از دفتر ترویج و یگان حفاظت خواست با تهیه ساز و کاری مناسب از ظرفیتهای همیاران طبیعت در امر حفاظت استفاده کنند.
وی همچنین اخذ حقوق دولتی و تقویت منابع اعتباری را به عنوان یکی دیگر از محورهای ۹ گانه امسال منابعطبیعی اعلام کرد و از تمامی مدیران کل منابعطبیعی و آبخیزداری خواست در این خصوص پیگیری ویژه داشته باشند.
منصور در تشریح برنامههای اجرایی برای تحقق اهداف سال ۹۹ تحت مدیریت خود به مدیران منابعطبیعی یادآوری کرد که ارتباط مستمر و هدفمند با مجامع علمی، دانشگاهی، مراکز تحقیقاتی، پژوهشی، انجمنهای علمی و صنفی، تعاونیهای منابعطبیعی، سازمانهای مردمنهاد، رسانهها و جوامع محلی را در سرلوحه امور قرار داده و از نظرات و پیشنهادهای سازنده اجرایی آنان استفاده نمایند.
سرپرست سازمان جنگلها در ادامه سخنان ویدئو کنفرانسی خود نیروهای کارشناسی و به کارگیری از ظرفیت آنان را بسیار مهم و ضروری دانست و خاطرنشان کرد: کارشناسان منابع طبیعی در استانها و شهرستانها باید در عرصهها حضور یافته و با طرحهای منابعطبیعی عجین شوند.
** منابعطبیعی، بستر جهش تولید را فراهم میکند
منصور همچنین گفت: با توجه به سال جهش تولید اگرچه برخی اقدامات منابع طبیعی تولیدی نیست اما فعالیتهای منابعطبیعی میتواند بستر جهش تولید را در کشور فراهم نماید.
سرپرست سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در این باره به برخی کارکردها و فعالیتهای منابع طبیعی در بخش آبخیزداری و بیابانزدایی اشاره کرد و افزود: آبخیزداری از خسارات سیل میکاهد و از فرسایش خاک جلوگیری میکند و اقدامات بیابانزدایی از ریزگردها جلوگیری میکند و برای زیرساختهای کشور و کشاورزی امنیت ایجاد میکنند تا تولیدات بهتری انجام شود.
مسئول اول منابع طبیعی کشور تولید گیاهان دارویی، زراعت چوب و جنگلکاریهای چند منظوره را مصداق جهش تولید در کشور نام برد که در منابع طبیعی بستر و زمینه آن فراهم می شود.