تحولی بزرگ در صادرات مرکبات دزفول با حمایت صندوق توسعه بخش کشاورزی۱
یکی از سیاستهای اصلی روابطعمومی و اموربینالملل شرکت مادر تخصصی در سال 93 که سال اقتصاد مقاومتی است ، معرفی پتانسیل های صندوقهای غیردولتی حمایت از توسعه بخش کشاورزی کشور به مسئولان ملی برای حمایت از صندوقها، کشاورزان و فعالان این عرصه است. در این میان بهترین راه معرفی صندوقها از سوی خود کشاورزان و بهرهبردارانی است که سهامدار این صندوقها هستند.
در این راستا برای تحقق یافتن این مهم، منصور بنیاب؛ سرپرست روابط عمومی شرکت مادر تخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایهگذاری در بخش کشاورزی با بازدید از پروژههای کشاورزی استان خوزستان با کشاورزانی که با حمایتهای صندوق غیردولتی حمایت از توسعه بخش کشاورزی استان به کشاورزی خود رونق و جانی دوباره بخشیدهاند و تحولی بزرگ در روند بهره برداری از سطح زیر کشت و کشاورزی ایجاد کرده اند، صحبت و گفتوگو کرد. در ادامه بخشی از این گفتوگوها را میخوانیم.
فرید غلامی که یک کشاورز زاده است، هر چند مهندسی پتروشیمی خوانده و ۲۰ سال کارمند شرکت نفت بوده استعفا می دهد تا به شغل ابا و اجدادیش بازگردد و به کشاورزی بپردازد. وی در این راستا در سال ۱۳۷۲ شرکت کشاورزی کوشا را تاسیس می کند و به کار تولید نهال باغ های مرکبات و صیفی جات می پردازد و در حال حاضر یکی از سهام داران صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی استان خوزستان است. در ادامه گفت و گو ما را با وی می خوانید.
***
به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل شرکت مادر تخصصی، فرید غلامی، مدیرعامل شرکت تعاونی باغداران دزفول گفت: هم اکنون مشغول باغداری و صیفی جات و … هستم. پس از مدتی فعالیت متوجه شدم که مازاد تولید صیفی جات در خوزستان به ویژه در دزفول وجود دارد بنابراین تصمیم گرفتم که کار بسته بندی و سورتینگ محصولات باغی و بازاریابی را نیز انجام دهم. بنابراین در صنایع جانبی فعالیت کردم. از آنجا که حلقه گمشده تولید یعنی بازاریابی و فروش بود پس از تولید و بسته بندی به حیطه فروش و بازاریابی وارد شدم. هم اکنون محصولاتمان را از سال ۱۳۹۰ به کشورهایی مانند روسیه مالزی و قطر صادر می کنیم.
وی افزود: از آنجا که کشاوری کار سختی است و با توجه به بالا و پایین رفتن قیمت ها و حتی تاثیر روند سیاست دولت ها بر این بخش باعث شده که هر کسی وارد این حرفه نشود. اما من از آنجا که این شغل آبا و اجدادیمان بود به سراغ آن رفتم و خود را درآن موفق دیدم.
غلامی درباره چگونگی آشنایش با صندوق گفت: با صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی استان خوزستان از سال ۸۹ آشنا شدم. زمانی که من در سال ۸۹ در یکی از مجمع های این صندوق شرکت کردم، سیاست ها را به نفع کشاورز دیدم و در زمان افزایش سرمایه عضو این صندوق شدم. پیشرفت خوبی هم داشتم تا جایی که شرکت کوشا توانست با وام های کم بهره که از این صندوق دریافت کرده در کنار کار کشاورزی کسب وکار سورتینگ را راه اندازی کند. همچنین این صندوق در احیا تعاونی باغداران دزفول که ۵ هزار و ۸۰۰ هکتار باغ را زیر پوشش دارد، تاثیر بسزایی داشت و باعث شد تا این تعاونی و مجموعه زیربخش آن از ورشکستگی خارج شوندو یک نهالستان و یک فروشگاه هم تاسیس کنند.
این کشاورز افزود: با توجه به مازاد تولید در شهرستان دزفول به منظور مدیریت هر چه بهتر این مازاد تولید برای نخستین بار در دزفول با حمایت صندوق خوزستان سورتینگ میوه و مرکبات را راه اندازی کردیم. و صادرات میوه ها را از سال ۹۱ آغاز کردیم. طوری که تاکنون دو هزار تن مرکبات را بسته بندی کردیم و ۶۰۰ تن را به کشور عراق و مابقی را به شهرستان های دیگر صادر کرده ایم.
غلامی تصریح کرد: ما در این کار پیش قدم و مروج شدیم تا جایی که هم اکنون سه دستگاه سورتینگ وارد دزفول شده است. هر چند در ابتدای کار هستند اما می توانند رشد خوبی کنند. تا جایی که مرکبات دزفول به صورت بسته بندی و عاری از هر گونه آلودگی به دیگر کشورها صادر شود.
مدیرعامل شرکت تعاونی باغداران دزفول گفت: دزفول بسیار بیشتر از دیگر استان ها از آب شیرین برخوردار است بنابراین میوه های آن مزه و طعم بهتری دارند. از سوی دیگر ما کمترین میزان آفات را در میان مرکبات داریم. بنابراین با مدیریت درست می توانیم بیشترین میزان صادرات را با استفاده از بسته بندی و سورتینگ داشته باشیم. تنها مشکل مرکبات دزفول تنها سورتینگ بود که کم کم در حال حل شدن است.
غلامی اظهار داشت: صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی استان خوزستان واقعا کارش حمایتی بوده و خیلی بر کشاورزی منطقه تاثیرگذار بوده است و بیشتر از توانش کار انجام داده و اعتمادسازی کرده است و به گونه ای شده است که کشاورز حاضر است ماشین زیر پایش را بفروشد و در این صندوق سرمایه گذاری کند. چون می داند که طمعی در کاری نیست و سیاست آن مانند بانک ها نیست و به کشاورز کمک می کنند.
وی تصریح کرد: تنها پیشنهاد من برای صندوق ها این است که آسیب شناسی کشاورزی را راه اندازی کند. و از طرفی مشکل بخش کشاورزی را شناسایی کند تا بتواند مشکلات را به صورت کلان حل کند. به طور مثال: کاشت صیفی جات در شهرستان ما بسیار زیاد و به خاطر عدم تولید و عدم وجود سبزی خشکنی ها و سردخانه های مناسب باعث شده که قیمت این محصول به شدت نزول پیدا کند. مثلا قیمت کلم در دزفول ۷۰ تومان است ولی قیمت برداشت آن ۱۰۰ تومان است. این به دلیل عدم مدیریت بر تولید است. از طرفی همین کلم سه ماه دیگر به قیمت ۸۰۰ تومان به فروش می رسد اما به دلیل نبود سردخانه مناسب این محصول روی زمین می ماند. از طرفی مدیریت فروش نداریم مثلا اینجا کاهو ۲۰۰ تومان است در تهران ۲۰۰۰ تومان است
این کشاورز اظهار داشت: از طرفی می توان با ایجاد یک کارخانه چغندر قند نیمی از این مازاد تولید را به سمت تولید کاشت چغندرقند سوق داد تا زمین ها به سمت صیفی جات و سبزیجات مازاد نرود. یا به سمت صنایع جانبی فعالیت خود را افزایش دهد تا جلوی هدر رفتن تولید را بگیریم. مثلا ما امسال ۵ هزار تن پیاز را دور ریختیم، چون قیمت آن از هزینه برداشتش کمتر بود.
وی گفت: به نظر من صندوق محل ورود یک نعمت است و مبادی ورودی سرمایه در بخش کشاورزری صندوق ها هستند که ان شالله با تقویت هر چه بیشتر آنها توسط دولت، به ویژه صندوق های استانی که سیاست های کلان بخش کشاورزی استان را به عهده دارند، شاهد رشد و شکوفایی بخش کشاورزی استان خوزستان باشیم.
این کشاورز درباره اینکه صندوق استان خوزستان چه تاثیری بر کشاورزی استان داشته، تصریح کرد: در این استان برای هر دوره کشت سه تا چهار میلیارد تومان هزینه می کنیم. بنابراین ۵۰ میلیارد تومان سرمایه صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی استان خوزستان در مقابل سه تا چهار هزار میلیارد تومان سرمایه کشاورزی که در زمین صرف می کند، در یک سال اصلا چیزی نیست. ولی در استان های دیگر شاید کشاورزان ۵۰۰ میلیون تومان برای هر دوره کشت هزینه کنند . پس سرمایه این صندوق باید بیشتر از زمان کنونی باشد.
غلامی گفت: من حتی تشکل هایی را می شناسم که ادامه کارشان بستگی به صندوق دارد. بنابراین صندوق تاثیر زیادی بر کشاورزی استان خوزستان داشته است.