وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد:

تامین امنیت غذایی و حمایت از تولید داخلی اولویت وزارت جهاد کشاورزی در دولت چهاردهم

وزیر جهاد کشاورزی گفت: تامین امنیت غذایی وظیفه وزارت جهاد کشاورزی و حمایت از تولید داخلی اولویت وزارت جهاد کشاورزی در دولت چهاردهم است.

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل شرکت مادر تخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی:

غلامرضا نوری شامگاه چهارشنبه ۱۲ شهریورماه در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه خبر سیما درباره عملکرد وزارت جهاد کشاورزی در اولین سال فعالیت دولت چهاردهم، اظهار داشت: با وجود مشکلاتی نظیر خشکسالی، کم آبی و مسائل قطعی برق و انرژی، بر اساس آخرین آمار مرکز آمار ایران، بخش کشاورزی توانسته است از رشد منفی ۲.۴ درصد به رشد مثبت ۳.۲ درصد برسد؛ یعنی ۵.۶ واحد درصد رشد در بخش کشاورزی اتفاق افتاده است.
وی افزود: ارزش صادرات بخش کشاورزی نیز افزایش حدود ۳۲ درصدی داشته و ارزش واردات این بخش هم حدود شش درصد کاهش داشته است.
وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: در این مدت، تراز تجاری بخش کشاورزی کشور حدود سه میلیارد دلار بهبود پیدا کرده و از منفی ۱۱ میلیارد دلار به منفی ۸ میلیارد دلار رسیده است.
رشد ۱۱ درصدی صادرات بخش کشاورزی در ۴ ماهه سال جاری
نوری ادامه داد: امسال هم علیرغم تنگناهایی که در حوزه ناترازی ها وجود دارد، باز هم بخش کشاورزی در حوزه صادرات غیر نفتی پیشتاز است و در چهار ماهه اول سال، این بخش حدود ۱۱ درصد افزایش صادرات داشته است که نشان می دهد فعالان زحمتکش بخش کشاورزی تلاش می کنند و علیرغم کمبود برق، کمبود انرژی و کمبود شدید آب کماکان تولید با استفاده از بهره‌وری و دانش و خصوصاً دانش بومی کشاورزان و تولید کنندگان روند نسبتاً مناسبی دارد.
افزایش ۵۴ درصدی تولید محصولات گرمسیری
وی با بیان این که سهم بخش کشاورزی در اقتصاد کشور از ۶ درصد به ۷ درصد افزایش یافته است، درباره رشد تولید برخی محصولات کشاورزی، اظهار داشت: در شکر حدود ۲۸ درصد افزایش تولید داشته ایم؛ در تولید میوه های گرمسیری حدود ۵۴ درصد رشد داشته ایم و تولید زیتون نیز افزایش بیش از ۶۰ درصدی داشته است.

نوری افزود: در تولید شیر خام ۵ درصد رشد و در تولید گوشت قرمز و تخم مرغ دو درصد افزایش داشته ایم و تولید کودهای شیمیایی فسفاته و پتاسه در داخل کشور نیز حدود ۱۵ درصد افزایش یافته است.

وی ادامه داد: در پرورش ماهیان خاویاری ۲۷ درصد و در پرورش ماهی در قفس ۱۲ درصد افزایش تولید داشته ایم.

صادرات ۸.۵ میلیارد دلاری بخش کشاورزی

نوری با اشاره به این که واردات حوزه کشاورزی و غذا و کالاهای اساسی حدود ۶ درصد کاهشی بوده است، یادآور شد: سال گذشته حدود ۱۶ میلیارد دلار واردات داشته ایم و صادرات این بخش هم به حدود ۸.۵ میلیارد دلار رسیده که یک افزایش قابل توجه حدود ۲.۵ میلیاردی داشته است.

تکالیف وزارت جهاد کشاورزی در برنامه هفتم پیشرفت

وزیر جهاد کشاورزی درباره برنامه ها و عملکرد وزارت جهاد کشاورزی بر اساس شاخص های هدف گذاری شده در برنامه هفتم پیشرفت، گفت: یکی از اهداف مهم در برنامه هفتم، دستیابی به خودکفایی ۹۰ درصدی در محصولات اساسی به غیر از دانه های روغنی است که پیش بینی می کنم علیرغم کمبود منابعی که در این حوزه داریم به هدف خودکفایی ۹۰ درصدی کالاهای اساسی در پایان سال پنجم برنامه انشالله دست خواهیم یافت.

نوری ادامه داد: به همت کشاورزان و فعالان عزیز بخش کشاورزی در مورد شکر و گوشت به خودکفایی ۱۰۰ درصدی دست خواهیم یافت اما در مورد خوداتکایی ۴۰ درصدی تکلیف دانه‌های روغنی در برنامه هفتم حتماً باید بهره‌وری افزایش یابد و کاشت سبزی و صیفی به داخل گلخانه ها منتقل شود و زمین های آن به کشت دانه های روغنی اختصاص یابد.

وی با بیان این که در حال حاضر تولید دانه های روغنی حدود ۳۵۰ هزار تن است، اظهار داشت: این میزان تولید باید با بهره‌وری و افزایش تولید در واحد سطح و جایگزینی کشت از جمله سبزی و صیفی به بیش از یک میلیون تن افزایش یابد.

وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به این که توسعه کشت فراسرزمینی در سطح دو میلیون هکتار در قانون برنامه هفتم تکلیف شده است، بیان کرد: برای امسال توسعه یک میلیون هکتار کشت فراسرزمینی را هدف گذاری کرده ایم.

نوری با بیان این که دیپلماسی فعالی را در حوزه کشاورزی دنبال می کنیم، اظهار کرد: در یک سال گذشته تقریباً ۲۲۰ رویداد بین المللی در وزارت جهاد کشاورزی اتفاق افتاده است که از آن جمله به برگزاری کمیسیون های مشترک، کمیته های مشترک، دیدار بین وزرا و مقامات و سفرا تا امضای اسناد و تفاهم نامه ها می توان اشاره کرد.

وی اضافه کرد: ما در حوزه دیپلماسی کشاورزی از همه مسیرها برای توسعه کشت فراسزمینی، افزایش صادرات بخش کشاورزی و همچنین تنوع بخشی به مبادی ورودی کالاهای اساسی که نیاز داریم، استفاده می کنیم.

وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به این که سرمایه گذاری در تولید محصولات گلخانه ای سریع ترین برگشت سرمایه را در مقایسه با سایر کارهای اقتصادی در کشور دارد، تصریح کرد: با تامین سرمایه، پیش بینی ۱۰ میلیون تن تولید محصولات گلخانه ای در برنامه هفتم محقق می شود.

نوری، شناسنامه دار کردن محصولات کشاورزی، ارتقای سلامت این محصولات و هوشمندسازی مدیریت سامانه های تولید و انبارداری را از دیگر تکالیف وزارت جهاد کشاورزی در برنامه هفتم پیشرفت برشمرد و اظهار داشت: به نژادی، اصلاح نباتات، توسعه کشت گیاهان مقاوم به کم آبی و کم آب بر، کشت گیاهان مقاوم به شوری و انتقال زمان کشت به پاییز از دیگر برنامه های در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی است.

۹۴.۵ درصد از مطالبات گندمکاران پرداخت شد

وزیر جهاد کشاورزی درباره پرداخت مطالبات گندمکاران گفت: هم اکنون حدود ۹۴.۵ درصد مطالبات گندمکاران پرداخت شده است و جا دارد از سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و دارایی که این منابع رو فراهم کردند، تشکر کنم.

وی گفت: ۹۵ درصد مطالبات کشاورزان کلزاکار و ۷۵ درصد مطالبات چایکاران نیز پرداخت شده است.

نوری در مورد تعیین قیمت گندم در سال زراعی جدید، خاطرنشان کرد که کارگروه ها و کمیسیون مربوطه هنوز به اجماع نرسیده اند ولی قبل از شروع سال زراعی، قیمت گندم نهایی و اعلام می شود.

۸۰ درصد الگوی کشت رعایت می شود

وزیر جهاد کشاورزی در ادامه با بیان این که طبق ماده ۳۳ برنامه هفتم وزارت جهاد کشاورزی مکلف است کلیه حمایت‌های قیمتی و غیر قیمتی که قرار است از بخش کشاورزی انجام دهد به کشاورزانی پرداخت کند که الگوی کشت را رعایت می‌کنند، اظهار کرد: الگوی کشت در چند سال گذشته تا حدودی رعایت شده است و ما امسال به طور جدی این موضوع را دنبال می کنیم به طوری امسال درباره الگوی کشت، استان ها و شهرستان ها و حتی نمایندگان کشاورزان باید نظر دهند.

وی افزود: این الگوی کشت بر مبانی علمی و درست تهیه شده و به ویژه بحث آب که مولفه مهمی است و موضوعات اقتصادی بودن فعالیت ها، زمان های مناسب برای صادرات محصول و… همه اینها در الگوی کشت برنامه ریزی و در نظر گرفته شده است.

نوری ادامه داد: برای این منظور کارگروه ملی تشکیل داده ایم که از دستگاه های دیگر از جمله وزارت نیرو، سازمان برنامه و بودجه، وزارت کشور در این کارگروه حضور دارند و متناظر این کارگروه در استان ها با مسئولیت استانداران، کارگروه استانی تشکیل می شود و همینطور در شهرستان‌ها تا بتوانیم موضوع  الگوی کشت را که حدود ۲۰ درصد آن تاکنون جا نیفتاده است، اجرایی کنیم چراکه حدود ۸۰ درصد الگویی کشت به صورت اقلیمی و تجربی و با تکیه بر دانش بومی کشاورزان جا افتاده است و حدود ۲۰ درصدی که ما الان مشکل داریم، بیشتر به آب و تنظیم بازار داخل برمی گردد.

میزان مصرف آب در بخش کشاورزی ۷۰ درصد است

وزیر جهاد کشاورزی، میزان مصرف آب در بخش کشاورزی را حدود ۷۰ درصد اعلام و خاطرنشان کرد: مقدار آبی که طبق قانون برنامه هفتم، وزارت نیرو باید به بخش کشاورزی تحویل می‌داد، حدود ۷۷ میلیارد متر مکعب است در حالی که این عدد امسال به ۴۶ میلیارد متر مکعب هم نرسید و ما نزدیک ۶۰ درصد کم آبیاری در خیلی از مناطق داشتیم و شاید در بحث گندم هم یکی از عوامل کاهش تولید، همین کم آبی و کم آبیاری بود .

امسال ۴۵ میلیارد متر مکعب آب به بخش کشاورزی اختصاص یافت

نوری تصریح کرد: با قاطعیت می‌توانم بگویم که امسال حدود ۴۵ میلیارد متر مکعب آب به بخش کشاورزی اختصاص یافته است و بخشی از این کسری آب با بهره وری از طریق سیستم های نوین آبیاری که از قبل مستقر بوده، جبران شده است.

وی تاکید کرد: طبق تکلیف قانونی، وزارت نیرو آب را باید به صورت حجمی به بخش کشاورزی تحویل بدهد تا قابل اندازه گیری باشد ولی وقتی آب به میزان کافی به بخش نرسیده، بخش کشاورزی مجبور است از طریق صرفه جویی، با مصرف بهینه و روش های به زراعی با این حجم کم تولید را حفظ کند.

اولویت اصلی وزارت جهاد کشاورزی تامین امنیت غذایی است

وزیر جهاد کشاورزی در ادامه در مورد اولویت وزارت جهاد کشاورزی در سال پیش رو گفت: اولویت اصلی وزارت جهاد کشاورزی تامین امنیت غذایی است و اهمیت امنیت غذایی هم بر کسی پوشیده نیست و این موضوع در قانون اساسی، اسناد بالادستی، فرمایشات معمار کبیر انقلاب اسلامی (ره) آمده است و رهبر معظم انقلاب روی این قضیه تاکید می‌کنند و خوشبختانه در این دولت هم آقای رئیس جمهور یک شناخت خوبی از بخش کشاورزی و امنیت غذایی دارند و اهمیت معیشت و سفره مردم را در بیشتر جلسات مورد تاکید قرار می دهند.

نوری تصریح کرد: با همین کمبود منابع و کم آبی ها و با همین تغییرات اقلیمی، وظیفه اصلی وزارت جهاد کشاورزی تامین امنیت غذایی است و اولویت اول ما حمایت از تولید داخلی است و قسمتی را هم که مجبوریم وارد کنیم هم باید صرف و صلاح کشور را در نظر بگیریم و با کمترین هزینه این واردات انجام و به سفره مردم منتقل شود زیرا برای واردات کالاهای اساسی، دولت ارز ترجیحی می دهد و ما در وزارت جهاد کشاورزی امانت دار این بودجه ارزی ترجیحی هستیم و همه سعی و تلاش ما این خواهد بود که با کمترین هزینه ها کالاها را به دست مردم برسانیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *