در مراسم افتتاحيه این همایش، سید عبدالکریم رضوی اردکانی، رئیس هیات مدیره و مدیرعامل، عوض علیزاده مقدم، قائم مقام مدیرعامل و ابوالقاسم شمس، عضو هیات مدیره، منصور بنیاب، سرپرست روابط عمومی و اموربین الملل از شرکت مادر تخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی، حجت الاسالم و المسلمین جمشیدی، نماینده ولی فقیه در دانشگاه پیام نور، غلامحسين طهماسبی، معاون سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سید محمد مجابی، معاون سازمان حفاظت محیط زیست کشور، آیت الله عباسعلی اختری، دکتر بیگدلی، قائم مقام مدیر عامل شرکت فیدار تجارت سابین حضور داشتند.
پس از سخنرانی محسن شوکت فدایی، دبیر همایش، غلامحسين طهماسبي، معاون پژوهش و فناوري سازمان تحقيقات آموزش و ترويج كشاورزي به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: برگزاري چنين برنامه هايي شرایط استقلال هرچه بيشتر كشور را فراهم ساخته راههاي برون رفت از بحران ها را با تكيه بر اقتصاد مقاومتي و اقتصاد دانش بنيان فراهم سازد.
وی با مهم دانستن تحقيقاتي كه در بخش كشاورزي برای تامين امنيت غذايي صورت مي گيرد، به رويكردهاي جديد سازمان برای چابك سازي و اثربخشي اشاره کرد و اظهار داشت: تلاش مي كنيم با همكاري ساير بخش هاي اجرائي وزارت جهاد كشاورزي، تحقيقاتي تقاضا محور داشته باشيم. از ديگر رويكردها، استفاده از تمام ظرفيت هاي مختلف در كشور مانند توانمندي هاي دانشگاه ها نيز از مهمترين اهداف ما به حساب مي آيد.
طهماسبی تصریح کرد: همچنين استفاده از ظرفيت هاي سازمان هاي بين المللي چه در سال هاي گذشته و چه حال حاضر براي ما از داراي اهميت است. استفاده از ظرفيت هاي بخش كشاورزي در قالب شركت هاي دانش بنيان داراي اهميت است و مي تواند نتايج تحقيقاتي را به ثروت تبديل كند. همكاري ما با دانشگاه پيام نور در برگزاري اين همايش نشان دهنده عزم سازمان در توسعه فعاليت هاي مشترك با دانشگاه هاست.
وي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به تقديم لايحه بودجه سال آتي به مجلس شوراي اسلامي بيان داشت: متاسفانه در لايحه تقديمي به مجلس شوراي اسلامي سهم بخش كشاورزي كمتر از 4 دهم درصد درآمد ناخالص ملي پيش بيني شده كه اگر با جهت گيري برنامه 1404 مقايسه شود، خواهيم ديد كه بايستي اين رقم 8 دهم درصد ديده مي شد كه اين نشان از آن دارد كه بايد توجه بيشتري به تحقيقات و پژوهش صورت گيرد. اگر خواهان استقلال اقتصادي كشور و تامين امنيت غذايي آن هستيم بدون ترديد بايستي در اين راه قدم هاي مثبتي برداشته شود.
در ادامه حجت الاسلام و المسلمين سعيديان، مسئول حوزه نمايندگي ولي فقيه در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، با ارزشمند قلمداد كردن تحقيق و پژوهش آن را از اركان اساسي موفقيت در هر زمينه اي دانست و با ابراز خرسندي از برپايي همايش توسط دانشگاه پيام نور بيان کرد: مجموعه سازمان در تلاش است تا تبادل و تعامل فكري با ساير نهادها محقق شود.
وی آمادگي استادان در پاسخگويي به سوالات دانشجويان را حائز اهميت دانست و تحقيق علمي در كنار حضور در كلاسها توسط دانشجويان را خواستار شد.
سپس حجت الاسلام و المسلمين جمشيدي، نماينده ولي فقيه در دانشگاه پيام نور طي سخناني برگزاري همايش را گام موثري در زمينه توسعه اقتصاد كشاورزي با تكيه برعزم ملي و مديريت جهادي دانست و گفت: بسيج مردمي و استفاده از تمام ظرفيت ها و امكانات در كشور مهم است.
وي پشت ميز نشيني را يكي از آسيب هاي اساسي تحقيقات دانست و از قشر تحصيل كرده خواست سيره پيامبر (ص) و اهل بيت گرامي او را در فعاليت هاي خود الگو قرار دهند و با حضور خود در عرصه هاي توليد كشاورزي دغدغه و مشكلات مردم را از نزديك مشاهده و با آنان در فعاليت ها مشاركت داشته باشند.
در افتتاحيه اين همايش، سید محمد مجابي، معاون سازمان حفاظت محيط زيست كشور هم سخنانی کوتاه درباره اقتصاد کشاورزی، بحران آب در کشور و هدر رفتن آن در بخش کشاورزی، بررسی پروژه ها درباره بستر زمین در کشاورزی سخن گفت و افزود: باید تحقیقات درباره بستر زمین، گشت، داشت و برداشت نیز بیشتر توجه شود، چرا که تحقیقاتی را که اینجا دیدم بیشتردرباره خود محصولات و در نهایت نوع کشت بود اما درباره زمین و بستر آن تحقیقاتی نبود که درخواست دارم که محققان به این مورد نیز بپردازند.
وی همچنین با اشاره به بحث مدیریت یکپارچه زمین های کشاورزی و بازاریابی محصولات، اظهار داشت: ما باید بر روی محصولات تحقیق کنیم و به دنبال سرمایه گذاری در زمینه تولید محصولات دارای بازار باشیم. ما باید به بخش خصوصی کشاورزی اهمیت بیشتری بدهیم و دانش فنی خود را تبدیل به دانش اقتصادی کنیم.
آیت الله عباسعلی اختری نیز در مراسم افتتاحیه این کنفرانس ضمن بیان دیدگاه های خود از نگاه عمومی اسلام به مسائل اقتصادی افزود: اساس زندگی در دنیا، مسائل اقتصادی است و برترین نظریه در این مسائل نیز از اسلام است و با تنظیم صحیح مسائل اقتصادی است که می توان به مقاصد معنوی و فرهنگی دست یافت.
وی در ادامه به تشریح و تبیین کتاب خود به نام «اقتصاد مقاومتی ( زمینه - راهکارها ) » گفت: کتاب حاضر از یک مقدمه و چهار بخش با عناوین اصلی « پاره ای از نگاه های عمومی اسلام به مسائل اقتصادی»، «بایدهای منابع تولید و ثروت »، « بایدهای مربوط به توزیع و مصرف » و همچنین « بایدهای مدیریتی در اقتصاد مقاومتی » تشکیل شده است.
وی تاکید کرد: تدبیر امور اقتصادی، تدبیر زندگی و تخریب امور اقتصادی، تخریب زندگی است و در منابع اصیل معرفتی اسلام عزیز، یعنی در منابع حدیثی دست اول، بعد از فصل های مربوط به نماز و روزه و زکات و حج و جهاد، محدثان بزرگ «کتاب المعیشه، کتاب زندگی » را تنظیم کردهاند.
مولف کتاب « اقتصاد مقاومتی: زمینه – راهکارها » در ادامه مقدمه خود به تعلیمات قرآن کریم اشاره کرد و گفت: ملتی که نتوانند اموال خود را حفظ کنند و از دست بدهند، هستی و زندگی خود را به خطر انداختهاند. چنان که یک راهکار اصلی دشمنان، برای شکست دادن یک کشور و یک ملت، ویران کردن اساس مال و ثروت و جریان اقتصادی آنهاست.
آیت الله عباسعلی اختری یادآور شد: در این چند سال اخیر که آمریکا و همگامان وی از سایر توطئه ها نتیجهای نگرفتند و ناامید شدند، به تنها ابزار مورد اطمینان خود یعنی تحریم و فشار اقتصادی، که تازگی هم ندارد پرداختند و در مقابل آنها هم مقام معظم رهبری ( مدظله العالی ) رهنمودها را آنگونه ارائه داشتند که به کارگیری آنها، امت انقلابی ایران، بلکه همه امت ها را مقاوم می سازد و می توانند براین توطئه استکباری نیز پیروز شده و راه اصلی به سوی استقلال و ایستادگی را در جو ظلم و ظلمت جهانی استثمار و استکبار ادامه دهند.
آیت الله اختری با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری ( مدظله العالی ) برای مقابله با این حرکت دشمن، که طرح «اقتصادمقاومتی« را گوشزد فرمودند و آن را تنها راه ادامه روند پیشرفت کشور دانستند و به ارکان و شرایط و لوازمات آن بطور اجمال توجه دادند، گفت: هدف این کتاب از تنظیم « مباحث اقتصادی » به شیوه اتکا به مبانی اسلامی، در راستای همگامی با هدف مقدس معظم له، آن بوده است که با ملاحظه گفته های متفکران و متخصصان، در پرتو بهره گیری از تعلیمات وحی و بیان خاندان عصمت و طهارت ( ع ) تاحدودی مبانی و بایدهای جریان صحیح اقتصادی جامعه، مخصوصا در شرایط تحریم و محاصره اقتصادی مدون شود.
وی اظهار داشت: تعریف اقتصاد مقاومتی، توضیح اقتصاد مقاومتی، جریان اقتصاد تکاثری، مستکبران زیاده خواه، ضربه های اقتصادی و ضرورت بیداری، ضرورت توان اقتصادی برای دفاع، نقش مال در سازندگی آخرت، تشویق به تحصیل مال، زاهدان و بهره مندی از دنیا، اصالت اقتصاد در اسلام، ضرورت عدالت در زندگی اجتماعی، مبادی مساوات در اسلام، الله اکبر در عدالت علی ( ع )، به کارگیری شعار « ما می توانیم »، توانستن به خواستن است، توجه به فرصت استثنایی، سلاح علم را به کار گیرید و ...باید بیشتر مورد بررسی و کنکاش نظر قرار گیرد.
گفتنی است، اين همايش دو روزه تا پنجشنبه 27 آذر ماه با ارائه مقالات توسط سخنرانان و ارزيابي تيم داوري پایان یافت.