بخش کشاورزی یکی از تواناترین بخشهای اقتصادی کشور است که تولیدات آن حاصل کار چند میلیون خانوار روستایی است. امروزه این تولیدات علاوه بر مرتفع ساختن نیازهای داخلی، به بازارهای ملی و بینالمللی راه مییابند. اینک، زنان روستایی به عنوان رکنی از واحدهای تولیدی مطرح و ساختار اقتصادی جوامع بدون تلاش و فعالیت آنان تصوری دور از ذهن به شمار میرود. و از طرفی با توجه به خشکسالی های اخیر مهاجرت مردان برای کار خارج از روستا، نقش زنان در اقتصاد خانوار و جامعه روستایی را دوچندان کرده است.
بنابراین توسعه نهادهاي رسمی اقتصادي ويژه زنان روستايي به منظور سرمايهگذاري در كشاورزي و اقتصاد خانوار به ضرورتی اجتنابناپذیر و راهکاری عدالتجویانه تبدیل شده است که صندوقهای حمایت از فعالیت های زنان روستایی و عشایری پاسخی به این نیاز اساسی است. در چند سال گذشته 10 صندوق شهرستانی از این نمونه با سرمایه بیش از 4 میلیارد ریال با تجمیع صندوقهای اعتبارات خرد زنان روستایی در قالب شرکتهای سهامی خاص تشکیل شده است و استقبال خوبی از این تشکلهای اقتصادی در سطوح مختلف به ویژه زنان روستایی به عمل آمده است.
بدین منظور برای آشنایی هر چه بیشتر مخاطبان با فعالیتهای اثربخش صندوقهای حمایت از توسعه بخش کشاورزی زنان در روستاها، در حاشیه بازدید از صندوق های زنان استان فارس توسط شهریار رستمی؛ مدیر توسعه سرمایه گذاری و تسهیلات، منصور بنیاب؛ سرپرست روابط عمومی شرکت مادر تخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایهگذاری در بخش کشاورزی، خبرنگار روابطعمومی شرکت مادر تخصصی گزارشی تهیه کرده است که در ادامه با هم میخوانیم.
***
حمایت صندوق زنان مرودشت از مشاغل خانگی زنان روستایی
زهرا همایون، یکی از فعالانی که با همکاری خانم های خانه دار روستای کوشک از توابع شهرستان مرودشت با خریداری سبزی، از کشاورزان روستا به سمت تولید سبزی خشک رفته و پس از خریداری، نعنای خشک شده را در بسته بندی های کوچک به فروش می رساند.
وی گفت: این کار را با حمایت و تسهیلاتی 70 میلیون تومانی که از شرکت مادر تخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی با عاملیت صندوق زنان مرودشت گرفتم، راه اندازی کرده ام که نوعی امید به زنان روستای کوشک داده است.
این عضو صندوق اعتبارات زنان روستایی کوشک افزود: که از سال ١٣٩٠ این کار را شروع کردم و در سال ١٣٩١ توانستم با همکاری جهادکشاورزی استان فارس مجوز بسته بندی گیاهان دارویی را دریافت کنم.
همایون تصریح کرد: از ابتدای امسال تاکنون 350 میلیون تومان هزینه خریداری نعنا و ترخون کرده ام و بدین وسیله بیش از 200 تن در روستاهای اطراف روستای کوشک مشغول به کار وفعالیت فعالیت شده اند.
وی گفت: من در گذشته به صورت انفرادی در خانه به خشک کردن سبزی و فروش آن در بازار اقدام می کردم اما پس از آشنایی با صندوق زنان مرودشت در نمایشگاه مشاغل خانگی و افزایش سفارش هایم همکاری خود را با این صندوق آغاز کردم و تاکنون نیز این همکاری ادامه دارد.
این فعال بخش افزود: ما از 15 فروردین تا 15 آذرماه مباردت به خشک کردن سبزیجات و گیاهان داروئی می کنیم و از ابتدای زمستان امسال قرار است، دست به کشت سبزیجات بهاره بزنیم.
به گفته وی، در سال گذشته پس از انجام این پروژه 16 میلیون تومان سود عاید صندوق زنان شده است که 20 درصد به من و مابقی میان دیگر زنان که مرا در این فعالیت مرا یاری کرده اند، تقسیم شده است.
حمایت صندوق زنان ازتولید گیاهان داروئی، کمک به سلامت جامعه
مهناز زراع؛ مسئول بسته بندی گیاهان داروئی روستای کوشک یکی از جوانان با پشتکار این روستا گفت: در این روستا از قدیم گیاهان دارویی بسیار فراوان یافت میشده است.
وی افزود: با توجه به این موضوع با همکاری صندوق خرد زنان روستایی کوشک توانستم در حوزه بسته بندی گیاهان داروئی فعال شوم. هم اکنون نیز در این رشته مشغول به کار هستم. همچنین هم اکنون 5 تن دیگر با من همکاری می کنند و این کار اشتغالزایی 5 تن دیگر را به همراه دارد.
زارع تصریح کرد: با وام یک میلیون تومانی در حدود یکسال است با خرید وسایل اولیه و چاپ لگو ویژه صندوق زنان توانستیم خود را در بازار مطرح کنیم.
این فعال روستائی گفت: ما حدود 30 نوع گیاه داروئی را پس از خشک کردن دستی توسط زنان همین روستا در بسته بندی های کوچک عرضه می کنیم.
به گفته وی، درآمد این کار به گونه ای است که هم اکنون عده ای از زنان به آن وابسته بوده و این فصلی بودن کار کشاورزی در منطقه به این شغل نیز صدمه وارد می کند.
رونق مشاغل خانگی با حمایت صندوق زنان مرودشت
معصومه همایون نیز یکی از فعالان روستایی است که با استفاده از تسهیلات صندوق خرد زنان روستایی توانسته است که با خرید 4 دستگاه چرخ خیاطی این حرفه را دوباره در روستا رونق دهد.
وی گفت: با تسهیلاتی که از صندوق زنان شیراز و صندوق خرد زنان دریافت کردهام، توانستم تاکنون 4 دستگاه چرخ خیاطی حرفهای خریداری کنم که منجر به اشتغالزایی برای 10 تن شده است.
همایون تصریح کرد: هم اکنون 5 تن به صورت تخصصی با ما همکاری دارند و 5 تن در کنار آنها کار را به اتمام میرسانند.
وی اظهار داشت: من فوق دیپلم طراحی دوخت دارم و با توجه به اینکه خیلی از زنان روستا خیاط تجربی هستند توانستم با جذب آن ها کارهایی را نیز از بیرون سفارش بگیرم.
همایون با اشاره به ساعات کار خانم ها گفت: هم اکنون هر کدام از خانم ها با توجه به وضعیت زندگی خود صبح ها از 7 تا 12 ظهر و یا از 13:30 تا 6 بعدازظهر با ما همکاری دارند که این در افزایش روحیه و اعتماد به نفس آنها نقش قابل توجهی دارد. از طرفی خیاطی برای آنها درآمدزایی داشته و آن را می پسندند.
افزایش تولید کود ورمی کمپوست با تسهیلات صندوق زنان مرودشت
شرافت عسگری، یکی دیگر از زنان کشاورز روستاهای اطراف شهرستان مرودشت است که با همکاری صندوق زنان مرودشت توانسته است قسمتی از زمین کشاورزی خود را برای تولید کود ورمی کمپوست اختصاص دهد.
وی در گفت و گو با ما گفت: تاکنون در چندین نوبت از صندوق زنان تسهیلات دریافت کرده ام. امسال نیز با دریافت 15 میلیون تومان تسهیلات به تولید کود ورمی کمپوست پرداختم و هم اکنون در 300 متر مربع این کود را تهیه کرده ام و آن را به 500متر مربع افزایش خواهم داد و پیش بینی می کنم که 270 کیلوگرم برداشت کنیم.
وی گفت: صندوق زنان توسعه بخش کشاورزی شهرستان مرودشت معمولا طی 3 روز تسهیلات را پرداخت می کند که این نشان دهنده حمایت صندوق زنان از فعالیت اقتصادی کشاورزی زنان روستای جلیان است.
عسگری گفت: برای کشت بهاره امسال نیز در حدود سه میلیون تومان برای کاشت زغفران از صندوق زنان وام دریافت کرده ام و در دو هزار مترمربع پیاز زعفران کاشته ام که در نهایت 400 گرم زعفران برداشت کرده ام و هم اکنون هم 1100 مترمربع دیگر به این زمین اضافه می کنم که البته امیداورم نتیجه بهتری از سال اول داشته باشد.