چاپ مطلب
تاریخ انتشار : ۱۳۹۵/۰۴/۲۲ www.sfida.ir

صندوق های حمایت از توسعه بخش کشاورزی راهکاری برای رفع مشکلات بخش کشاورزی


مدیر برنامه ریزی و تجهیز منابع شرکت مادرتخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی در برنامه «گفت و گوی اقتصادی» رادیو گفت‌وگو در روز دوشنبه 14 تیرماه گفت:ما نباید تامین مالی را صرفا در فضای دولتی ببنیم بلکه باید منابع خود بخش را با حضور خود تولیدکنندگان ساماندهی کنیم. چنانچه در این راستا هم اکنون ساختاری غیردولتی ایجاد شده به نام صندوق های حمایت از توسعه بخش کشاورزی که از سوی کشاورزان مورد استقبال هم قرار گرفته است. 

 

 

 

به گزارش روابط ‌عمومی و اموربین‌الملل شرکت مادر تخصصی، علی قاسمی، مدیر برنامه ریزی و تجهیز منابع شرکت مادرتخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی در برنامه «گفت و گوی اقتصادی» رادیو گفت‌وگو در روز دوشنبه 14 تیرماه امسالبا موضوع «نقش آفرینی کشاورزی در آینده اقتصاد ایران»، ذهنیت تاریخی ایرانیان از بخش کشاورزی را قشری کم سواد عنوان کرد و گفت: اتفاقی که در طی سال های گذشته افتاده، این بوده که حقیقتا بخش کشاورزی ما دیگر آن ویژگی های سابق را ندارد. هم اکنون نیروهای متخصص و فعال که بسیاری از مسائل مربوط به کشاورزی را درک می کنند، در آن مشغول به فعالیت شده اند.

وی درباره دامنه تعریف کشاورزی گفت: وقتی از کشاورزی سخن می گوییم یعنی همه فعالان و شاغلانی که از طریق ارتباط با زمین و منابع طبیعی اقداماتی انجام می دهند که منجر به تولید می شود؛ پرورش ماهی، زنبور عسل، دامپروری و دامداری و منابع طبیعی همگی بخش کشاورزی محسوب می شوند.

مدیر برنامه ریزی و تجهیز منابع شرکت مادرتخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی با بیان اینکه بخش کشاورزی ایران مشکلات مزمن تاریخی داشته است که تا الان با آن درگیر هستیم، افزود: یکسری از مشکلات ناشی از طبیعت این بخش است؛ مانند: سرما، گرما، آفت و... یکسری از مشکلات نیز ناشی از پراکندگی نقاط و مناطق روستایی در ایران هستند که باعث می شود تولیدات در بخش کشاورزی به شکل و وقت مناسب در بازار عرضه نشود و بخش قابل توجهی تلف شود. با وجود این مشکلات، کشاورزی عملا ارزش افزوده خودش را از دست می دهد.

قاسمی عمده مشکلات بخش کشاوزی در ایران را به قبل از تولید و بعد از تولید تقسیم کرد و گفت: هم اکنون بزرگترین مشکل کشاورزان قبل از تولید، تامین سرمایه درگردش و تامین مالی است چرا که سیستم بانکی کشور دارای ضوابطی است که نیازمند وثایق است و کشاورزان در تامین آن مشکل دارند و مشکلات بعد از تولید، مربوط به بازاریابی، بسته بندی،برندسازی و ... است که قدرت چانه زنی را از تولیدکننده می گیرد.

وی افزود: یکی دیگر از مشکلات به کارگیری فناوری و علم در بخش کشاورزی است. اگر قرار است ما در بخش کشاورزی به ثبات برسیم باید وضعیت کشاورزی از وضعیت معیشتی فعلی به وضعیت تجاری ارتقا یابد که اگر در آینده کاری در این زمینه  نکنیم، شاهد خروج فعالان بخش کشاورزی از این بخش خواهیم بود.

قاسمی اظهار داشت: در برنامه های گذشته سهم بخش کشاورزی از تسهیلات و منابع دولتی 25 درنظر گرفته شده است اما تاکنون بیشتر از 5 درصد آن محقق نشده است و حال اگر بپذیریم که بزرگترین مشکل بخش کشاورزی، تامین منابع مالی است باید به فکر راهکاری باشم که راهکار آن این است که نهاد مالی- اعتباری در خود بخش تاسیس کنیم تا زمینه های جذب سرمایه گذاری از خود بخش مهیا شود. که این نهاد مالی صندق های غیردولتی حمایت از توسعه بخش کشاورزی هستند که در این راستا تشکیل شده اند و با مشارکت مردم و دولت و ساختاری غیردولتی در جهت تامین مالی گام برمی دارند.

مدیر برنامه ریزی و تجهیز منابع شرکت مادرتخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی با بیان اینکه هم اکنون تامین سهم دولت در این صندوق ها متناسب با تقاضا و رشد فزاینده ای که بخش غیردولتی در این زمینه انجام داده است، نیست. تصریح کرد: به نظر می رسد، باید دولت و قانونگذار در تامین سهم دولت  اهتمام کنند تا اتفاقات خوبی رخ دهد.  چنانچه هم اکنون 20 تا 25 درصد محصولات کشاورزی ما ضایعات می شود و بخش قابل توجهی در عرصه بازاریابی دچار مشکل است چرا که ما متاسفانه در بسته بندی و برند سازی کاری های لازم را انجام نداده ایم چنانچه در حال حاضر زعفران ایران در افغانستان، بسته بندی و به بازار جهان عرضه می شود.

وی گفت: بهتر است که قانون گذاران در مجلس، سهم دولت را در صندوق ها تامین کنند تا ما این نهادهای غیردولتی را در بخش کشاورزی شکوفا و بارور کنیم که با انجام این کار قطعا بسیاری از مشکلات تامین مالی کشاورزی حل می شود.

قاسمی افزود: ما تقاضا داریم که صندوق های غیردولتی حمایت شوند؛ چون مشکلات بخش کشاورزی تنها توسط دولت قابل برطرف شدن نیست. این مشکلات را خود تشکل های بخش کشاورزی باید ساماندهی و حل و فصل کنند. دیگر نسخه کمک های یک طرفه دولت به بخش کشاورزی پاسخگو نبوده، نیست و نخواهد بود. حتی مشکل استفاده از تکنولوژی برتر و نوین هم از این طریق قابل حل است.

مدیر برنامه ریزی و تجهیز منابع شرکت مادرتخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی خوش درخشیدن بخش کشاورزی در آینده اقتصاد ایران را در گرو موزانه سهم بخش کشاورزی با دیگر بخش های کشور عنوان کرد و اظهار داشت: اگر سهم این بخش رعایت شود، شاهد شکوفائی اقتصاد کشور خواهیم بود چرا که تاکنون سهم این بخش علی رغم نقشی که در سلامت جامعه و ... دارد، رعایت نشده است بنابراین در تصمیم سازی ها نتوانسته نقش آفرینی که باید داشته باشد.

وی با بیان اینکه بخش که در دوران رکود چند ساله اقتصاد ایران، رونق داشته و رشد بالایی پنج درصد را به دست آورده و مانع رشد منفی اقتصاد ایران شده، بخش کشاورزی بوده است؛ گفت: بخشی که تراز تجاری منفی هشت میلیارد دلار طی سه سال به منفی دو میلیارد دلار رسانیده و پیش بینی می شود در سال آینده به صفر برسد، نه تنها فقیر نیست بلکه بخش توانمندی است اما به واسطه عدم حمایت کافی متاسفانه در آن فقیر وجود دارد.

قاسمی افزود: این نشان دهنده آن است که بخش کشاورزی علی رغم همه مسائل می تواند خودش را سر پا نگه دارد و با حداقل کمک ها و مساعدت ها به واسطه توانمندی و پتانسیل هایی که دارد سهم خود را در تولید ناخالص ملی به بیش از 12 درصد ارتقا دهد.

وی تصریح کرد: ما می توانیم بخش کشاورزی را به بخشی سودآور، تجاری و اقتصادی تبدیل کنیم که فقر در آن نباشد و این رویایی نیست، فقط کافی است که در تخصیص منابع درست عمل کنیم؛ آنگاه خود بخش خود را ساماندهی و سازماندهی می کند. همچنین ما باید به فکر صادارت تولیدات بخش کشاورزی باشیم که این نیازمند به کارگیری تکنولوژی به روز، جوانان تحصیلکرد، برندسازی، فرآوری درست و بسته بندی مناسب است چون بازارهای همسایه مانند افغانستان، پاکستان، ترکیه، ارمنستان، ترکمنستان، روسیه ، کشورهای حاشیه خلیج فارس و ... نیازمند محصولات کشاورزی و به ویژه محصولات باغی ما هستند.

 

معاون پژوهشی موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی:

سیاست گذاری های نامناسب و عدم حمایت، علت عقب افتادگی بخش کشاورزی است

در ادامه این میزگرد خبری علی کیانی راد، معاون پژوهشی موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی گفت: کشوری که مزیت هایش بر اساس کشاورزی بوده است در اثر سیاست گذاری های نامناسب و عدم توجه و حمایت، به گونه ای شده است که الان بخش کشاورزی به عنوان بخش سنتی و عقب افتاده است که فناوری در آن جایی ندارد.

وی در ابتدا با تاکید بر بررسی نقش نقش کشاورزی در اقتصاد کشور، گفت: کسی منکر این قضیه نیست که مبدا کشاورزی جهان، ایران بوده است. تا یک ماه پیش تمام قرائن و شواهد حاکی از این بود که مبدا کشاورزی در جهان، جایی بین اردن و عراق بوده ولی با تحقیقاتی که باستان شناسان از سال 2009 انجام داده اند، تاریخ کشاورزی دنیا را به اندازه سه هزار سال به عقب تر بردند و مبدا آن را در انتهای دامنه های جنوبی زاگرس کشف کرده اند.

کیانی راد ایران را یک کشور کشاورزی پایه عنوان کرد و افزود: در واقع اجداد ما پیش از اینکه صنعت گر بوده باشند، کشاورز بوده اند.

معاون پژوهشی موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه در طی قرون مختلف توجه مان به کشاورزی کمتر شده است، اظهار داشت: این موضوع بعد از کشف نفت بیشتر بروز و ظهور یافت. فکر می کنم در استراتژی توسعه اقتصادی مان راه اشتباهی را طی کرده ایم و متاسفانه در طی سال های گذشته نیز این اشتباه مان دامن زده ایم.

در ادامه کیانی راد با بیان اینکه کشورهایی که در اقتصاد و فناوری پیشرفت کرده اند، ابتدا در حوزه کشاورزی پیشرفت کرده اند، گفت: این کشورها استراتژی توسعه کشورشان را بر مبنای صنعت نگذاشته اند، زیرا در ادبیات علمی در حوزه اقتصاد کشاورزی دو کمک و نقش برای توسعه اقتصادی کشور، تعریف می کنند.

وی ادامه داد: نقش نخست کشاورزی امنیت غذایی است. امنیت غذایی نیز سه مولفه دارد که اولین مولفه عرضه کافی غذا است. دوم این است که این غذا با قیمت و کیفیت مناسب به دست مصرف کننده برسد. مولقه سوم نیز این است که با سطح درآمد آحاد جامعه قابل وصول باشد.

معاون پژوهشی موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی به کشورهای صنعتی اشاره کرد و افزود: در قانون اساسی کشورهای توسعه یافته، بندی وجود دارد که مهمترین وظیفه دولت را ایجاد امنیت غذایی بیان کرده است.

وی دومین نقش کشاورزی را استفاده از مزیت های رقابتی و نسبی برای حصول ارز عنوان کرد و اظهار داشت: در واقع یکی از مزیت های اصلی کشاورزی در بخش درآمدهای حاصل از صادرات غیر نقتی است.

عضو مجمع ملی کشاورزان خبره:

حمایت از کشاورزان پس از تولید، موجب نقش آفرینی کشاورزی در اقتصاد ایران خواهد شد

 

در ادامه سید مهدی قریشی، عضو مجمع ملی کشاورزان خبره درباره سابقه فعالیت خود گفت: بنده افسر نیروی هوایی در ارتش بودم که بعد از بازنشستگی به کشاورزی روی آوردم. با وجود اینکه در این کار نه تجربه ای داشتم و نه درس آن را خوانده بودم، سال 77 با توجه به علاقه ام، شروع به کار کردم.

وی افزود: در ابتدا یک گلخانه داشتم که آن را گسترش دادم و تبدیل به باغ و بعد هم زمین کشاورزی شد. به دلیل همین تلاش ها موفق شدم در سال 83 به عنوان کشاورز نمونه انتخاب شدم.

وی خاطرنشان کرد: اگر به کشورهای توسعه یافته توجه کنید، عموم این کشورها، اقتصاد کشاورزی بسیار قوی دارند؛ به خیلی از این کشورها لقب انبار غله جهان داده می شود. بنابراین کشاورزی زیرساخت اساسی ترقی و پیشرفت اقتصادی کشور است. کشاورزان باید در بخش های مختلف پیش و پس از تولید مورد حمایت قرار بگیرند و اگر این حمایت ها انجام شود، مطمئن باشید نقش آفرینی کشاورزی در اقتصاد ایران درجه اول خواهد بود.

 

نائب رئیس دوم کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی:

موضوع تامین سهم دولت در صندوق های غیردولتی در دستور جلسات کمیسیون قرار خواهد گرفت

 

در این میزگرد خبری نظر افضلی، نائب رئیس دوم کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی نیز به صورت تلفنی حضور یافت و با تائید حرفهای علی قاسمی، مدیر برنامه ریزی و تجهیز منابع شرکت مادرتخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی گفت: سیاست گذاری های نامناسب، کشاورزی را به بخشی سنتی و عقب افتاده تبدیل کرده است که این روند در ادامه باید تغییر کند.

وی تاکید کرد: در جلسات آتی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی موضوع تامین سهم دولت در صندوق های حمایت از توسعه بخش کشاورزی را مورد توجه قرار خواهند داد. 



© کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به " شرکت مادر تخصصی صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی" میباشد.